A szarvasmarha-tenyésztés minden korban – a múltban és a jelenben is – a magyar állattenyésztés egyik húzóágazata volt, amely nemcsak a lakosság…
Könyvespolcra teszemKulcsszavak:
A szarvasmarha-tenyésztés minden korban – a múltban és a jelenben is – a magyar állattenyésztés egyik húzóágazata volt, amely nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátásában, hanem évszázadok óta a külkereskedelemben is fontos szerepet játszott. Napjainkra a szarvasmarha-tenyésztés sokcélú tevékenységgé vált, a közvetlen állati termék-előállításon túlmenően jelentőséggel bír a környezet- és tájmegőrzésben, a foglalkozáspolitikában, a magyar vidék népességmegtartó képességének növelésében.
A közelmúlt szarvasmarha-tenyésztését állandó változás jellemezi, új szelekciós módszerek kerülnek előtérbe, a tenyészkiválasztásban mindennapos gyakorlattá vált a genomika használata, új eljárásokat vezetnek be a szarvasmarhák takarmányozásában. A tartástechnológia területén egyre nagyobb figyelmet kap az állatvédelem, az állati jólét, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait ellensúlyozó technikai megoldások, s megjelennek hazánkban is a fejőrobotok.
Ennek következtében természetesen a versenyképes szarvasmarha-tenyésztés műveléséhez szükséges szakmai ismeretek is változnak, bővülnek. E könyvben a szerzők közérthető módon, az elméleti alapokra támaszkodva foglalják össze a szarvasmarha nemesítésének, takarmányozásának, tartásának, fölnevelésének és hizlalásának legfontosabb tudnivalóit, az új módszereket és technológiai megoldásokat. Az egyetemi hallgatóknak szánt könyvben a gyakorlatban tevékenykedő szarvasmarhatenyésztő szakemberek is hasznosítható ismereteket találnak.
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
ISBN | 9789632867540 |
Kötés | kötve |
Terjedelem | 257 oldal |
Kiadás éve | 2020 |
Méret | 170x240 mm |
Képek, ábrák | 36 színes képpel |