Aligha van olyan település hazánkban, ahol ne foglalkoznának házi fogyasztás- ra szánt borok készítésével. A szőlő-borosgazdának általában a…
Könyvespolcra teszemA könyv jelenleg nem kapható.
Kulcsszavak:
Aligha van olyan település hazánkban, ahol ne foglalkoznának házi fogyasztás- ra szánt borok készítésével. A szőlő-borosgazdának általában a saját bora ízlik a legjobban, melyhez lelkileg is kötődik.
Nekik szól Eperjesi Imre könyve, aki a szőlő és a bor iránti szeretetét szülőváros- ából, Gyöngyösről és a szülői házból hozta magával. Saját telepítésű, 50 éves szőlőskertjében több évtizedes egyetemi borászati oktatói tevékenysége során, majd nyugdíjas korában továbbra is szinte napi kapcsolatban van a szőlővel, pincéjében érlelt borával. A szőlő és a bor ugyanis állandó törődést, felügye- letet igényel, hogy ez a nemes nedű minél finomabb, élvezetesebb lehessen. Tapasztalatait, borkészítési praktikáit, tudását, elhivatottságát, a szőlő és a bor iránti szeretetét adja át azoknak az olvasóknak, akik bort szeretnének előállíta- ni saját vagy vásárolt szőlőből, mustból. Könyvében kiemelten ír a szőlőről is, abból a megfontolásból, hogy a jó bor alapja a jól megválasztott terület és az odaillő szőlőfajta, az időben végzett ápolási munkák, a helyesen megválasztott szüret időpontja. A cél az íz- és zamatanyagokban gazdag bor, amelynek szak- szerű készítése, kezelése, érlelése révén asztalunkra kerülhet a legnemesebb alkoholos ital.
A könyv ehhez kíván szakszerű segítséget nyújtani jól érthető stílusban meg- fogalmazva, sok ábrával kiegészítve. A szerző lépésről lépésre vezeti az olvasót azon a szép, de gyakran nem is könnyű úton, aminek az eredménye a saját bor,
amelyet családi körben, valamint barátaival együtt jóízűen fogyaszthat.
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
ISBN | 9789632867441 |
Kötés | kötve |
Terjedelem | 186 oldal |
Kiadás éve | 2019 |
Méret | 170x240 mm |
Képek, ábrák | 61 ábrával, színes fényképekkel |
Sorozat | Házunk táján |